10 Apr 2010

Nieuwbouw in Gent: huilen met de pet op

Na bloed zweet en tranen door om 18:38 uur. Huiver en lees!

Ik heb niets tegen nieuwbouw en gruw van façadisme maar kijk nog eens goed naar de foto: waarom moet de nieuwbouw in dit geval zo nadrukkelijk “afstand” nemen van het pand waar het deel van uitmaakt? De horizontale lijnen worden niet verder doorgezet en de ramen keren zich letterlijk af van het gebouw links op de foto alsof ze willen zeggen dat ze niets met het “moedergebouw” te maken willen hebben.
Wat het horizontale betreft: waarom hebben ze het niet doorgetrokken met het gebouw rechts om de symmetrie te behouden, dit is een bewuste breuk en ik vind het niet mooi, niet dat alles symmetrisch moet zijn maar waar is hier de Gulden Snede naartoe? Wat ik verder helemaal niet snap is waarom bij de nieuwbouw de bovenste bouwlaag vanaf het midden ineens een paar meter naar achter moet inspringen (waarschijnlijk om een buitenterras te kunnnen verkopen): het stuk dak van het gebouw rechts dat hiermee zichtbaar is, is ronduit lomp te noemen.
Flauw hoor, en nog meer: niets tegen nieuwbouw maar waarom moeten zowat alle projecten in Gent op bunkers lijken? Blokkendozen zoals hier, of hier (nog een bunker) in het Ingelandgat. Vergeet de muur der schande niet tussen Oude Houtlei en Sint-Michielsstraat. Om maar te zwijgen over de moord in de Limburgstraat: hier. Of de Hogeschool aan de Kantienberg: nog zo’n blokkendoos.
Ze leren alleen nog maar met Lego bouwen tegenwoordig, zeg… En ik vergeet vast nog tal van voorbeelden.

Foto hierboven: foto van de dag op Gentblogt van zaterdag 10 april.

Al 2 kwakers

Al 2 reacties. U had bedenkingen bij: “Nieuwbouw in Gent: huilen met de pet op”
  1. Didierkwaakte op Sunday 11 April 2010 om 9:33

    ze noemen België niet voor niks “het lelijkste land van de wereld” – zei het wel wat overdreven maar toch. Een mens vraagt zich soms af waarom er zoiets iets als ‘stedebouw’ – blijkbaar is dat er niet om een samenhangend geheel te bevorderen. Het moet nu niet zo extreem zijn als bij onze goede vriend Lippens, maar geef toe .. zo’n coherent geheel oogt wel beter dan al die misbaksels overal te lande.
    DJ

  2. heetievond op Sunday 11 April 2010 om 22:11

    Yes indeed, een mens vraagt zich af waarom die architecten in een kunstonderwijs zitten. Om vier rechte lijnen te trekken is dat echt niet nodig. En er zouden zo’n mooie dingen kunnen gedaan worden. We zijn misschien het land van de lelijkste gebouwen, maar we stonden ook aan de wieg van de art deco en de art nouveau. Maar waarschijnlijk zijn het de opdrachtgevers die steeds weer zeggen: “doe toch maar een grijze kubus”.