29 Jun 2008

Radio Nostalgie

Erop geknald door om 1:38 uur. Huiver en lees!

Trrr… met de dood van Slosse is het hier allemaal “radio nostalgie” ten huize Huug.

Het was in de tijd toen Brussel nog de max was op uitgangsgebied en Gent op zijn gat lag, behalve wat één boîte betrof en dat was de ‘Fifty-Five’ op de Kuiperskaai. Daar was het namelijk iedere zondagmorgen rond zeven uur volle bak ambiance. Alle dancings in België gingen rond die tijd dicht en iedereen die er nog niet genoeg van had kwam van heinde en verre uitbollen in de ‘Fifty’.

Het was ook in de tijd dat je met de auto letterlijk kon vliegen over de ‘passerelle’ aan het Zuidpark. Een stuk afrit van de autostrade waarmee je destijds in één trok (er stonden toen nog geen rode lichten ter hoogte van de Clarissenstraat) recht in het hart van Gent kon geraken.

Zoals iedere zondag kwamen we terug van Brussel “les yeux dans la biere” en liefst plankgas. Ik reed toen met een opgefokte Citroën DS21 (u-r-e-n heb ik aan die auto liggen sleutelen) waar ik 180 km/h uit kon persen – vooral en ook; dankzij die aflopende helling langs het park.
Niets lolligers dan aan topsnelheid langs het Zuidpark te rausen en met gierende banden voor de ingang van het toenmalige Park Hotel te stoppen, oog in oog met de nachtportier die juist naar huis wou gaan. Als entree kon dat tellen!

Er waren alleen nog die vervelende rode lichten aan de tramhalte voor de Oude Scheldestraat. Natuurlijk kon ik niet wachten. Op dat uur was er geen kat op straat. Zachtjes en met nasmeulende banden doorgereden tot in het midden van het Woodrow Wilsonplein (waar je toen overal parkeerplaatsen had) tot ineens, out of nowhere: de flikken! Een combi recht voor mijn neus, aie-aie!

Ik draai mijn venster open en begin een stom excuus te verzinnen. In de combi gaat het raampje van de bestuurder ook open en een razende agent brult me toe:

Een béétse minder zuipen en wa minder zeere rijden, zo komde uuk nog thuis! Allez, circulez!

Sindsdien heb ik de flikken in Gent altijd vrie wijs gevonden.

Vandaag, helaas totaal onbekend - Meisje in de achteruitkijkspiegel

Het zou vandaag geen waar meer zijn… en maar goed ook.

Postje verscheen eerder al -in iets andere vorm, op Gentblogt. Af en toe heb ik zo van die opstoten van nostalgia. Oud worden, pfft… “Mourir cela n’est rien. Mourir la belle affaire…” zong Jacques. Hij had gelijk.

Al 8 kwakers

Al 8 reacties. U dacht het volgende bij: “Radio Nostalgie”
 1. jeronimozei op Sunday 29 June 2008 om 10:08

  je nostalgiesche buien krijgen ene prachtige vorm met dit cinematografische beeldmateriaal…
  om de een of andere reden moet ik bij die laatste foto denken aan de gloriedagen van de verhalen zoals ze in boeken van Claus werd beschreven
  een femme fatale in zwart-wit of het zwart-witte doek met zwoele wind in de haren en vrije blik in de achteruitkijk spiegel gesnapt 😉

 2. Frescovond op Sunday 29 June 2008 om 10:36

  Ah, la Déesse!

  Was er ooit een passerelle / fly-over aan de Zuid? Dat herinner ik mij niet meer. Het Park Hotel en de cinema’s, de Italiaanse restaurants, de ruïne van een restaurant dat afgebrand was, dat wel… Misschien was het van voor mijn tijd… 😉

 3. Hugues De Somerekwaakte op Sunday 29 June 2008 om 14:47

  @ Jeronimo: ik herinner me dat ik ooit een schitterende, gelijkwaardige beschrijving heb gelezen in één van de dagboeken van Hans Warren over twee jongens die op weg zijn – ‘s nachts, naar het zuiden van Frankrijk in de auto. Het loopt alleen niet zo goed af – wat het diva-gehalte natuurlijk helemaal compleet maakt: bleit ende ween. Meesterlijk beschreven, je hebt zo goesting om in de wagen te springen. Ik ben er al maanden op zoek naar. Probleem is: Hans Warren schreef zovéél dagboeken…

 4. Didierkon het niet laten op Sunday 29 June 2008 om 17:50

  Ja ja, ge zag er toch goed uit indentijd, wss veel succes gehad …

 5. Hugues De Somerekon het niet laten op Sunday 29 June 2008 om 18:11

  Indentijd!

  Zal ‘t gààn – ja!?

  😉

 6. Elskwaakte op Sunday 29 June 2008 om 21:11

  Met die fotografie gaan de mensen The Fifty Five nog in de fifties situeren;-)

 7. Jean Marie DE WULFzei op Wednesday 2 July 2008 om 13:43

  Prachtige tijden, prachtige verhalen, prachtige meisjes, ……. prachtige wagen die DS. Ik heb er ook mee gereden, eerst de oude ID van mijn vader, dan een DS ……. van Brussel naar Gent in enkele minuten.
  Ik denk me te herinneren dat mijn zuster en schoonbroer, die op de Kuiperskaai woonden, het soms moeilijk hadden met het lawaai uit de 55!

 8. Hugues De Somerereageerde op Wednesday 2 July 2008 om 13:55

  Dat is dan een familietrekje bij jou , JM.
  😉