08 Oct 2007

Onder de lat

Meer onzin dan wat anders, door om 20:19 uur. Lees zelf!

Wat voor nieuws zegt Karel De Gucht nu eigenlijk? Niets. Hij zegt alleen maar wat we al lang wisten: er is géén tweederde meerderheid dus kan een grote gedroomde staatshervorming niet doorgaan. Stel u in de plaats van de Franstaligen, waarom zouden ze zonder slag of stoot of toegevingen moeten helpen zoeken naar die meerderheid? Het Franstalige “non” is helemaal verklaarbaar, zonder toegevingen: over hun lijk. En dat hebben ze nooit onder stoelen of banken gestoken. Een kleine opfrissing:

Dag 54 – 3 augustus: Reynders maakt duidelijk dat de echte staatshervorming, eentje met bevoegdheidsoverdrachten waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, niet op zijn verlanglijstje prijkt. FDF’er Olivier Maingain, Reynders’ kartelgenoot, stelde het naar goede gewoonte een stuk scherper. “Het speelterrein is bijzonder beperkt. Zelfs bijsturingen die de Vlamingen met een gewone meerderheid willen doorvoeren liggen niet eenvoudig. Het mag duidelijk zijn dat dit niet de grote staatshervorming wordt waar sommigen van dromen.”

Dag 73 – 22 augustus: Leterme doet een ultieme poging om CDH over de streep te trekken en de partij akkoord te laten gaan met het principe van tweederde meerderheid. Hij roept de partijleiders bijeen voor een marathonvergadering in de Kamer. Leterme, Reynders, Somers en Vandeurzen praten er in op Milquet, maar het heeft geen zin. Tegen het ochtendgloren is de formatiepoging verloren. Na nog eens 12 uur onduidelijkheid ontvangt de koning Leterme, die zijn ontslag aanbiedt.

Wat De Gucht zegt is zo klaar als een klontje, het is zelfs eigenaardig dat hij zolang gewacht heeft. Of was hij zo slim om te wachten tot de tsjeven en de cactus in hun broek wat bekomen waren van hun overwinningseuforie?

Uitsmijter: Liestbeth Van Impe schrijft in De Morgen:

De zenuwachtigheid bij de achterban neemt toe, je loopt al maanden op de toppen van je tenen, dan kun je De Gucht en zijn groot gelijk missen als kiespijn. Maar dat zowel CD&V als N-VA in hun reactie alleen op de man speelden en de bal onvermeld lieten, doet denken dat zelfs zij weten dat De Gucht gelijk had.

Comments Off on Onder de lat

Reageren kan. Maar niet hier.
Uw ei op bovenstaande kan u altijd kwijt door me te mailen.