19 Aug 2005

“Al die willen te kaperen varen…

Niets te doen? Lees om 20:08 uur. Lees zelf!

… moeten mannen met baarden zijn.”
Zo klinkt het in een oud zeemanslied. Een flinke baard is wat kapitein Greg Birra in ieder geval niet mist. Wie dacht dat het prentje er verder uitziet door er zich een schip bij voor te stellen zoals die oude, roestige modderschuit van Tuizentfloot “aha” – moet een kijkje nemen aan de Albert Baertsoenkaai waar een parel ligt aangemeerd: de Golden Oddysey.

De barge werd gebouwd in 1926 en droeg als eerste naam: “Drie Gezusters”. Een Nederlandse kapitein (met drie dochters, uiteraard) voer het vrachtschip gedurende decennia over Europese waterwegen. De huidige eigenaar liet het schip volledig renoveren. En hoe! Het ziet er prachtig uit. Iedere keer als ik voorbij fiets sta ik eventjes stil om deze boot te bewonderen. Er is zowaar een 6m² groot jacuzzi op het dek!
“Een gelukzak die de lotto gewonnen heeft”, dacht ik toen ik het schip voor het eerst zag. Zoals altijd zat ik er glad naast: Greg Birra heeft als kapitein gedurende 35 jaar over de zeven wereldzeeën gevaren en ontvangt nu samen met zijn vrouw Tracey gasten aan boord. Greg is een bevlogen man, gepassioneerd voor zijn schip en praat met veel kennis over onze Vlaamse geschiedenis en cultuur. “We krijgen regelmatig Amerikanen aan boord maar je kan ze moeilijk overhalen om naar hier te komen want ze denken dat het oorlog is tussen de ‘Flemish’ en de ‘Walloons’. En dat is jammer want er valt hier ontzettend veel te beleven in België vanop het water. Ook in Nederland, Frankrijk en de rest van Europa. Daarbij hebben we hier een zeer rijke culturele geschiedenis die ik graag aan die mensen wil laten zien.”

Met Greg aan het roer en Tracey achter het fornuis kan U aan boord genieten van een unieke reiservaring op een van onze vele waterwegen. Ook trips naar het buitenland staan op het menu. “We kozen voor Gent als uitvalbasis. Van hieruit ben je op een dag in Nederland of Frankrijk en op twee dagen in de Ardennen. Alles is mogenlijk.” Het schip is dan ook voorzien van alle comfort.

Als U ook zat te watertanden bij het zien van het Bourgondisch Complot van Michiel Hendryckx op televisie dan kan je een gelijkaardig avontuur op de Golden Oddysey waarmaken.

Ik begin alvast te sparen want, eerlijk is eerlijk, een verblijf aan boord is niet voor de ‘modale’ beurs weggelegd. Maar niets belet ons van eens lekker weg te dromen. Voor meer informatie over de Golden Oddysey kan U hier klikken. Ohja, Tuizentfloot had geen boot. Het is kapitein Olie Pull met zijn “His Majesty Pull”, maar dit volledig terzijde.

(Deze post kan u ook terugvinden op Gentblogt.)

Al 2 kwakers

Al 2 reacties. U schreef bij: ““Al die willen te kaperen varen…”
  1. Frescoreageerde op Saturday 20 August 2005 om 11:09

    Nog een tip: The Boatel, aangemeerd rechtover de Van Eyck in de Portus Ganda.

  2. bernardreageerde op Saturday 20 August 2005 om 15:32

    EErst gewoon de Leie afvaren per boot. Da’s écht de moeite.Echt waar.